Smit vs. Keller: waarom de dino’s uitstierven

Jan Smit bij de Krijt-Tertiair grens in de Geulhemmerberggrot (Limburg)

Jan Smit bij de Krijt-Tertiair grens in de Geulhemmerberggrot (Limburg). Foto: Jan Smit.

Waardoor stierven de dinosaurussen uit? Met de ontdekking van de Chicxulub-krater in Mexico leek het voor iedereen helder: een grote meteoriet sloeg in en dat was het dan. Zaak gesloten? Toch niet, want een kleine groep wetenschappers, met als meest prominente vertegenwoordiger Gerta Keller, kon zich daar niet in vinden. Niet de krater, maar een enorme serie vulkaanuitbarstingen in India, de Deccan traps, deden de dino’s de das om.

Wat volgde was een lange strijd die op meerdere fronten werd uitgevochten. En nog steeds wordt uitgevochten. Want hoewel de meteorietinslag nog altijd door een zeer grote meerderheid van de aardwetenschappers als de oorzaak gezien wordt, geven Keller et al. niet op. De andere groep ook niet, waardoor elke publicatie van de ene groep wel weer een reactie van de andere uitlokt. Alles bij elkaar levert het een mooi schouwspel op.

De meest recente zet van de Keller-club kwam afgelopen oktober, met een artikel in Earth and Planetary Science Letters. Tom van Loon schreef er voor de NGV een samenvatting van, waarin VU-geoloog Jan Smit, een van de prominenten in het meteorietkamp, uitgedaagd werd om hier eens op te reageren. En, dat deed hij. Een aanrader.

Interessant is trouwens ook de site van Jan Smit, met foto’s van de aan de inslag gerelateerde sedimenten van over de hele wereld. En paddestoelen natuurlijk.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.