Jan Smit als student

 

 

EGO 1Jan heeft het er niet vaak over, maar hij is zelf in de jaren ’60 bij vlagen een rebelse student geweest. Via zijn oud-docent Tom de Booij kregen wij toegang tot een fraai dagboek en prachtige zwart-wit kiekjes. Eind jaren ’60 zat Jan op het Geologisch Instituut in Amsterdam, een tijd waarin er wat conflicten waren rondom de invulling van het onderwijs van Aardwetenschappen. Onder leiding van Tom de Booij werd in 1969 het EGO-project opgericht: Experimenteel Geologisch Onderwijs.
Dit om aan te tonen dat de ongelijke verdeling van delfstoffen op Aarde grote economische, sociale en politieke gevolgen heeft gehad en zal hebben. Jan behoorde samen met onder meer Tjeerd van Weering en Jan Bresser tot de groep der EGOïsten die van 16 tot 21 mei 1969 het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam bezette, om het geopolitieke onderwijs meer bekendheid te geven.maagdenhuis 2 Jan en zijn collega’s werden hierna gearresteerd en overgebracht naar het hoofdbureau van politie!

Gelukkig werd Jan vrij snel hierna vrijgelaten en kon in juli 1969 meedoen met het experimentele karteerveldwerk in Castellane  (Zuid-Frankrijk) en later die zomer op Corsica. Deze roerige en revolutionaire periode heeft een belangrijke invloed  gehad op Jan als persoon en wetenschapper. Tom de Booij is al die jaren Jan’s docent en vormgever geweest en wij danken hem hiervoor zeer. De Booij is weliswaar 88, maar nog steeds een fenomeen, hij was onder meer Nederlands beste alpinist in de 60-iger  jaren.

Met dank aan Tom de Booij en Hubert Vonhof.

Voor meer informatie, zie de website: http://www.egoproject.nl/archief-debooijfamilie/dagboek%201964-1969.htm

Pim Kaskes – Amsterdam, 05 november 2013

Jan_Tom_Corsica1969 (1) Jan_Tom_Corsica1969